Solliciteren Log in

BBL: Leren en werken


Wil je een technisch vak leren en tegelijkertijd geld verdienen? Maintec maakt het mogelijk om werken en leren te combineren. Techniek staat nooit stil. Daarom zijn technisch opgeleide mensen met kennis van de nieuwste ontwikkelingen ontzettend belangrijk voor opdrachtgevers. Vanaf de eerste dag dat je bij Maintec binnenkomt, begeleiden wij jou als startende technici. Vakinhoudelijk én persoonlijk. Want werken is meer dan je uren maken op de werkvloer. Ook je persoonlijke situatie telt mee bij Maintec. Onze coaches zorgen dat werken en leren in balans zijn. En het resultaat? Een gouden toekomst met baangarantie! Ontdek nu of leren en werken in de techniek iets voor jou is.

 Leren en werken in de techniek

Een topstart voor technisch talent


Je wilt een technisch vak leren, maar je wilt ook graag meteen aan het werk. Dat kan, via het BBL traject.

 • Vier dagen leren terwijl je werkt, één dag per week naar school (MBO).
 • Je hoeft zelf geen leer-werkplek te zoeken.
 • Meteen salaris verdienen.
 • Maintec betaalt jouw schoolgeld, studiematerialen en extra praktijktrainingen.
 • Na het behalen van de opleiding een vast contract bij Maintec of onze opdrachtgever.
 • Vacatures in veel verschillende, technische vakgebieden als elektrotechniek, installatietechniek, metaalbewerking en automotive.

Maintec begeleidt je tijdens het hele opleidingstraject tot en met een erkend vakdiploma. Als jij gemotiveerd bent, moet het je lukken te slagen - het slagingspercentage van onze leerlingen is hoog. En daarna is er volop werk voor je in de techniek. Met goede doorgroeimogelijkheden. Wacht daarom niet langer en start jouw carrière met een BBL opleiding via Maintec.

Solliciteer en start meteen met leren en werken

Betekenis van BBL


De letterlijke betekenis van BBL is ‘Beroepsbegeleidende Leerweg’. Dit betekent dat je al werkend leert bij een erkend leerbedrijf. Het grootste gedeelte van de opleiding ben je op de werkvloer te vinden. Denk hierbij aan 4 dagen werken en 1 dag of avond naar school. Je bent dus echt een werknemer van het bedrijf. Bij het bedrijf waar je gaat werken, krijg je dan ook een passend salaris als je een BBL traject volgt. In je salaris maak je ieder jaar een stap. Klinkt goed, toch?

Werken en leren tijdens je MBO studie


Als BBL leerling word je opgeleid tot een specialist in de techniek. Je gaat 4 of 5 dagen in de week praktijkervaring opdoen bij één van onze technische opdrachtgevers bij jou in de buurt. Tijdens het leren en werken voer je werkzaamheden uit onder begeleiding van een erkend leermeester. Naarmate de opleiding vordert, pak jij steeds meer werkzaamheden zelfstandig op. Ook ga je één dag of twee avonden in de week naar school (afhankelijk van je opleiding). Op onze vakschool krijg je vaktechnische theorie en volg je naast een keuzedeel ook algemene vakken zoals: Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. K
un je ergens hulp bij gebruiken? Dan helpt jouw persoonlijke Maintec coach jou hier graag bij!

BBL of BOL?


Naast BBL bestaat er ook een BOL traject. BOL staat voor ‘Beroepsopleidende Leerweg’. Tijdens zo’n traject zit je veel op school en loop je af en toe stage voor een bepaald aantal weken achter elkaar. Hier leer je dus door theorie en huiswerk en minder in de praktijk. Je krijgt vaak ook geen salaris voor deze trajecten. Het verschil tussen een BOL en een BBL opleiding zit hem dus vooral in de hoeveelheid praktijkwerk. Nog een verschil tussen BOL en BBL is dat je bij BOL wel recht hebt op studiefinanciering en bij BBL niet. Dus vind je het prettig om veel te leren uit boeken? Dan is een BOL opleiding geschikt voor jou. Ga je liever direct de praktijk in en wil je direct salaris verdienen? Ga dan voor een BBL opleiding!

Contract bij een BBL opleiding


Een BBL contract is eigenlijk hetzelfde als een arbeidsovereenkomst. Je werkt voor Maintec of een andere werkgever en ontvangt: salaris, vakantiedagen en vakantietoeslag. Een groot verschil tussen een BBL contract en een echte arbeidsovereenkomst is de ketenregeling. Deze ketenregeling houdt in dat je als werknemer na 24 maanden een vast contract hoort te krijgen. Deze regeling geldt niet voor een BBL-werknemer en betekent dat een werkgever je geen vast contract hoeft te geven na 24 maanden. Dit is een voordeel voor de BBL-werknemer, omdat de werkgever op deze manier je contract kan blijven verlengen totdat je je het leren en werken traject afgerond hebt. Een werkgever kan nog wel eens huiverig zijn met het aanbieden van een vast contract zolang je de opleiding nog niet voltooid hebt. Met deze regeling hoef je dus niet bang te zijn dat de werkgever je contract niet verlengt zodra je studievertraging oploopt!

Eisen van een BBL student


Als je 16 jaar of ouder bent mag je deelnemen aan een BBL opleiding. Zo vragen we aan iedere BBL leerling de nodige motivatie en inspanning om een vakspecialist te worden. 
Verder zitten een aantal wettelijjke eisen aan het contract van een BBL leerling. Zo moet hij/zij minimaal 850 uur maken in een studiejaar. Van deze uren moeten er minimaal 200 aan onderwijsuren gemaakt zijn. 610 van deze uren moeten in de praktijk uitgevoerd zijn. De normale verdeling van je week is dat je 4 dagen werkt en 1 dag naar school gaat.

Wat is het salaris bij BBL?


Het voordeel van een BBL traject volgen is dat je al direct salaris ontvangt. Het salaris verschilt per leeftijd en vakgebied (CAO). Op de website van de Rijksoverheid vind je alle huidige minimumlonen bij elkaar. Deze salarissen zijn gebaseerd op een volledige werkweek. 

Vragen? Contact

Contact

Vragen?

Wil je meer weten over BBL? Neem dan contact op met Leonie.

logo maintec
 • Maintec betaalt jouw schoolgeld, studiematerialen en extra praktijktrainingen

 • Een goede reiskosten regeling

 • 25 doorbetaalde vakantiedagen per jaar

 • Na het behalen opleiding een vast contract bij Maintec of onze opdrachtgever

 • Goede begeleiding van jou eigen leermeester en begeleider van Maintec

Omscholing naar een technisch vak


Je hebt al enige werkervaring, maar je voelt je niet op je plek in je huidige baan. Je wilt liever in een technisch specialisme werken.

Maintec heeft verschillende mogelijkheden om jou als zogenaamde "zij-instromer" te helpen met de carrièreswitch die je wilt maken. In veel gevallen is dit financieel prima op te lossen door gebruik te maken van de (subsidie)gelden die beschikbaar zijn om mensen een technisch vak te leren.

BBL vacatures


Maintec begeleidt je tijdens het gehele opleidingstraject tot en met een erkend vakdiploma. Als jij gemotiveerd bent, moet het je lukken te slagen - het slagingspercentage van onze leerlingen is hoog. En daarna is er volop werk voor je in de techniek. Met goede doorgroeimogelijkheden. Denk je dat een BBL traject goed bij jou past? Bekijk alle openstaande vacatures! Heb je toch nog vragen over BBL opleidingen, neem dan vooral contact met ons op via
leerlingen@maintec.nl

Bekijk BBL vacatures

Wil je weten wat je te verwachten staat?

Heb jij het filmpje van Maarten al gezien? Maarten is onze vakspecialist die het traject Leren en Werken bij KLM Equipment Services volgt. Hij neemt ons mee in zijn wereld van studeren en geld verdienen. Ook zijn leermeester Jos vertelt ons meer over Maarten en het traject met Maintec Leren & Werken. Wil jij je talenten verder ontwikkelen en ook meteen salaris verdienen? Kansen creëer je door ze te pakken!

Ik wil ook leren & werken in de techniek

Veelgestelde vragen over BBL opleidingen

Als je via Maintec jouw BBL opleiding volgt, zijn alle kosten voor ons. Denk hierbij aan het schoolgeld, de studiematerialen en extra praktijktrainingen. Afhankelijk van je werkgever heb je in veel gevallen ook recht op een reiskostenregeling.

Wanneer je kiest voor een BBL opleiding via Maintec, dan betalen wij de kosten! De kosten voor een BBL opleiding hangen af van een aantal factoren. Zo hebben het niveau van de opleiding en het vakgebied invloed op de prijs ervan. Voor een 18 jarige leerling is het cursusgeld vaak € 606,00. Daarnaast wordt er een bedrag gereserveerd als boekengeld. Bij sommige BBL opleidingen kan dit bedrag oplopen tot € 500,00. Ook dit stukje bekostigd Maintec naast het behalen van een VCA diploma en overige trainingen en cursussen die jij uitvoert. Kies je er dus voor om zelf een BBL opleiding te financieren, dan moet je al snel rekeken op een budget van € 1.500,00 tot € 2.000,00 per jaar. Dit is niet nodig en meld je aan voor een BBL leren en werken traject via Maintec.

 

 

Je mag een BBL opleiding beginnen als je minimaal 16 jaar bent. Ook moet je deze opleiding volgen bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast zijn er ook een aantal eisen op werkgebied waar je aan moet voldoen. Zo moet iemand die een BBL traject volgt minimaal 850 uur per studiejaar werken bij het bedrijf. Van deze 850 uur moeten minimaal 200 uur in het onderwijs gemaakt worden.

Hoe lang de BBL opleiding duurt, verschilt per vakgebied en niveau. Gemiddeld duren deze opleidingen tussen de 2 en de 4 jaar. Dit is vaak het geval bij niveau 2 tot en met niveau 4.