Log in

Werken in de bouw

Wil jij weten wat je te wachten staat als uitvoerder? Of wil jij weten wat je kunt verdienen als werkvoorbereider in de bouw? Of ben je een starter en wil je weten welke opleiding je als timmerman nodig hebt? Wij vertellen je graag meer over het vakgebied bouwkunde.

Alle functies o.a. timmerman, werkvoorbereider, projectleider en uitvoerder vallen onder bouwkunde. Er zijn natuurlijk nog veel meer functies in de bouw. De opgesomde functies zijn een algemene overzicht van de functies die je in de bouw tegen kunt komen. Daarom verschillen ook de werkzaamheden per functie. Maar in het algemeen ben je voornamelijk bezig om een project vanuit skretch te realiseren om tot één geheel te komen. De werkvoorbereider verricht de voorbereiding, betrekt alle betrokken leveranciers, schets dit uit in een planning en is nauw betrokken met de uitvoerder en projectleider. De uitvoerder is verantwoordelijk voor de praktijk. Hij of zij neemt de verantwoording om alles volgens planning te laten lopen en stuurt alle timmermannen aan. De timmermannen zullen op basis van een tekening of aansturing van uitvoerder alle werkzaamheden uitvoeren. Van repareren en monteren van deuren, vloeren, kozijnen, daken, trappen, plafonds, wanden, vensterbanken en/of andere constructies (hout, beton of staal). De projectleider is meer betrokken bij het maken van afspraken, adviseren over inhoud, doelstellingen en randvoorwaarden van een bouwproject. Ook verdeelt hij of zij de taken en verantwoordelijkheden met de projectleden. Elke functie heeft zo zijn eigen verantwoording en is onmisbaar bij een bouwproject.

Waar werk je als bouwkundige technici?

Onze opdrachtgevers zijn altijd op zoek naar werkvoorbereiders, uitvoerders en timmermannen. Waar je als bouwkundige specialist komt te werken is afhankelijk van het project. We hebben grote klanten die kant-en-klare bouwstukken aanleveren. Denk aan een muur met alle leidingen geïntegreerd. Deze worden op de werkplaats in elkaar gezet door timmermannen en/of assemblagemedewerkers. Ook hebben sommige lokale en wat grote klanten projecten op locatie een project. Dit betekent dat je niet in een fabriek gebouwonderdelen samenstelt, maar echt in de praktijk het project uitvoert of aanstuurt.

uitvoerder in bouw

Wat verdien je als bouwkundige technici?

We hebben al eerder beschreven dat bouw een brede scala aan functies biedt en daarom is het onmogelijk om één salarisindicatie aan te geven. We nemen daarom een gemiddelde van alle functies.

Als startende bouwkundige verdien je niet hetzelfde salaris als een ervaren bouwvakker. Je salaris is afhankelijk van de aantal jaren werkervaring en de behaalde opleiding(en). Het gemiddelde salaris ligt tussen de €2600,- en €3600,- bruto per maand. Je maandloon als bouwkundige is dus echt afhankelijk van een aantal aspecten:

 • Behaalde opleiding (VMBO, MBO, HBO)
 • Behaalde certificaten (VCA, Aanbesteden en contracten, etc..)
 • Locatie (werk je in de fabriek of reis je het hele land af?)
 • Werkervaring (hoe lang werk je al en heb je ook leiding gegeven?)
 • Dienstverband (ben je actief als ZZP-er of ga je in dienst?)
 • Bedrijf (wat zijn de mogelijkheden van de opdrachtgever?)

Geen diploma als bouwkundige technici?

Geen zorgen, start morgen als bouwkundige specialist bij één van onze opdrachtgevers. Wij voorzien je niet alleen van een baan, maar we zijn betrokken bij jouw ontwikkeling. Hoe we dat doen? Je krijgt een contract als bouwvakker, wij betalen alle kosten van jouw opleiding en je ontvangt sinds dag één je salaris. Dit zijn jouw voordelen als lerende specialist:

 • We helpen je met het kiezen van de juiste opleiding
 • Je ontvangt een goed salaris met uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden
 • Wij betalen jouw opleiding en regelen een leerwerkplek bij jouw in de buurt
 • Je krijgt persoonlijke begeleiding tijdens de opleiding
 • Na behalen van je diploma en cursussen kun je direct in dienst bij de opdrachtgever
Inschrijven Leren & Werken
bouwtekeningen met waterpas, potlood en liniaal

Werken als bouwkundige technici

Wil je als bouwkundige specialist via Maintec werken? Dan kun je solliciteren op de openstaande vacatures. Zie jij geen bijpassende vacature onder het vakgebied metaaltechniek staan? Solliciteer dan op een open solliciatie.

Vacatures in de bouw

Concepten van Maintec

 

In ons “Lokaal Personeel” concept vinden wij de beste lokale technische vaklieden voor technische bedrijven.

 

 

Soms is de Nederlandse arbeidsmarkt niet toereikend. Dan kijken we verder dan onze eigen landsgrenzen.

 

 

Met ons "Leren en Werken" concept begeleiden we startende technici vanaf de eerste dag, want techniek staat nooit stil.

 
logo maintec
 • De leukste banen in de bouw

 • Je maakt deel uit van de Maintec-familie

 • Er wordt geluisterd naar jouw behoeftes en wensen

 • Wij zorgen voor dat je niet zonder werk komt te zitten

 • Je werkt flexibel maar wel vast in dienst bij Maintec

 • Bij reizen ontvang je reiskosten of krijg je een leaseauto