Solliciteren Log in

Maintec is de beste plek voor vaklieden en leerlingen om banen
in de te vinden.

Trends en ontwikkelingen in arbeidsbemiddeling technische markt 2021

Ieder half jaar delen wij de trends en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsbemiddeling. Wat zijn de trends op de technische arbeidsmarkt, hoe ontwikkelen deze zich in de loop van 2021 en wat betekent dit voor Maintec? Wij brengen jullie op de hoogte.

Technische arbeidsmarkt begin 2021

De technische markt kwam begin dit jaar moeilijk op gang in Friesland. Na een bewogen 2020 zijn bedrijven voorzichtig weer bezig op te starten. De onzekere periode heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven het eerste kwartaal afwachtend reageerden, waardoor vacatures niet van de grond kwamen. Bedrijven wisten niet wat zij konden verwachten en wilden, met vorig jaar in gedachten, het zekere voor het onzekere nemen. Maintec heeft zich gericht op installatietechniek, machinebouw en metaalbewerking, omdat hier de grootste groei is waargenomen in kwartaal 1. Ongeveer 50% van de vacatures kwam uit deze hoek.

Vraag naar vakspecialisten neemt toe

Vanaf april kunnen wij duidelijk stellen dat de markt weer aan het aantrekken is in Friesland. De vraag naar vakspecialisten in de elektrotechniek, machinebouw en metaalbewerking is alleen maar verder gestegen sinds het begin van 2021. Profielen waar veel vraag naar is zijn:

  • Lassers
  • Constructiewerkers
  • Timmermannen
  • Assemblagemonteurs 

De vacatures bij Maintec bevinden zich voor 30% in de metaalbewerking en 20% in machinebouw. De overige 50% is verdeeld over installatietechniek en hogere profielen binnen metaalbewerking. Toch zijn er nog uitdagingen in het vinden van de juiste vakspecialisten. Maintec is altijd op zoek naar de volgende specialisten:

  • Constructiebankwerkers
  • Vakspecialisten die het tekening lezen goed beheersen
  • Lassers met certificaten
  • CNC operators
  • Installatiemonteurs

Vakspecialist centraal bij Maintec

Medio 2021 merkte Maintec dat, door de toenemende vraag naar vakspecialisten en het aantrekken van de vacatures, vakspecialisten vaak meerdere malen worden benaderd. Bij Maintec stellen wij de kandidaat centraal en zetten graag een stapje extra. Door goede arbeidsvoorwaarden te bieden, zoals een detacheringscontract, willen wij een verschil maken en vakspecialisten aan ons binden. De persoonlijke aanpak en snelheid is hierbij van groot belang. Op deze manier kunnen wij meer vakspecialisten aan een baan helpen en zekerheid bieden.

Focus Maintec voor de tweede helft van 2021

Ons team in Heerenveen is met de terugkomst van ervaren recruiter Jeannette weer compleet. Met nieuwe energie gaan wij de tweede helft van 2021 in. Maintec richt zich op het behouden en verbeteren van relaties. In de technische arbeidsmarkt is snel schakelen en een persoonlijke aanpak van groot belang. Door efficiënter te werken kunnen wij snel schakelen met de vakspecialisten en de opdrachtgevers. Daarnaast zullen wij vaker op de werkvloer zijn voor een persoonlijk gesprek! Dit alles met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften van het RIVM.

Download hier de infographic

Bekijk hier hoe wij omgaan met jouw privacy